Tuesday, 5 January 2016

Tutorial : Check Berat Blog Anda!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum dan selamat petang,

Hari ni aku nak kongsi sikit ilmu mengenai berat blog. Jangan ingat manusia je kena timbang berat malah blog pon kena timbang berat oi. Ekceli, aku tau ramai yang akan close cepat je tab tu kalau terlalu lambat dan aku mungkin salah seorang nya. Lagi lagi bila wifi tu mula bergerak seperti spesis siput T-T



Haa aku check berat blog dekat sini. Tapi aku tak pasti berat blog aku berapa, tapi berdasarkan masa yang diambil untuk loading adalah sebanyak 11.82 saat dan aku rasa dalam kategori ringgan lagi laa kot kan. Dekat mana nak buka? Nah klik [DISINI] Lepastu pastekan link blog awak semua, dan tunggu untuk loading dan ianya akan terpapar seperti di atas. Jadi, berapa saat kan blog anda untuk loading? Ayoh share dengan aisyhah! :P

Aisyhah juga nak share tips tips untuk meringgan kan blog. Antaranya ialah :-

  • Kurangkan bilangan post da salam satu page. Kalau blog aku, aku gemarkan letak 2 post dalam satu page. Macam mana? Buka dashboard kemudian ke layout dan cari post dan tukarkan kepada bilangan post 2-5 sahaja.
  • Buang widget yang tak diperlukan. Contohnya, dulu kita banyak sangat widget so apa kata kita buang ja. Macam widget clock, rasanya tak perlu sebab kat bawah screen laptop pon dah ada jam. So kalau terlalu banyak widget akan menyebabkan blog terlalu berat dan besar kemungkinan orang akan close tab je.
Ha tu ja kot pandangan ecah. Harap dapat membantu kalian semua yee :p

Lots of love ecahh,

16 comments

5 January 2016 at 15:44

20.49 seconds..agak berat sebab mungkin akak letak banyak banner iklan la ecah..

5 January 2016 at 16:58

ain punya 15.79 sec .
lepas ni tau lah apa yang ak diubah.
terima kasih berkongsi
:)

5 January 2016 at 17:37

yay qila 10.28 muahahahahahaha qila menang!!!
yas :P

5 January 2016 at 17:37

thank u dear ecah <3

5 January 2016 at 17:54

singgah petang.. :)..

5 January 2016 at 19:13

Lama dah ni tak check berat blog. Thanks for this entry!

5 January 2016 at 19:44

http://impianacikyaanie.blogspot.my/

24.28 wuu

5 January 2016 at 20:03

dah lama tak cek berat blog, sekarang 9.7s hehe thank you share :)

5 January 2016 at 21:39

ASSALAM NICE SHARING.

5 January 2016 at 21:48

@paridah alhamdulilah..

5 January 2016 at 22:39

8.15 saat yeay :D Ada buat entry pasal ni, dah creditkan kepada akak :D Thanks for sharing sis :)

5 January 2016 at 23:55

T.T ni yg nak nangis ni... dah tak tau nak buang apa.

6 January 2016 at 01:41

Maaf adminblog mintak tolong tukarkan website lame i yang nursyazwinas.blogspot.my ke awintaylor.blogspot.my :)

*sori susahkan admin :(

6 January 2016 at 14:01

alhamdulillah blog scya ringan seringan tuannya >.<

7 January 2016 at 07:27

8.88....tq share... シ

24 November 2016 at 09:42

baru je nk cek berat.. 11.23 tp mcm lambat je nk kua full

Post a Comment