Saturday, 5 April 2014

Nagoya Castle,Japan

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

PART 2
Ada ketikanya, mata ini tersilap untuk memandang,telinga pula ada silapnya mendengar,lidah ini terlanjur berkata kata tanpa henti,fikiran khilaf mentafsir di luar benak fikiran dan sesungguhnya hati silap menduga Ya Allah. Mohon maaf atas segalanya. Wahai sungai yang mendamaikan jiwa,saat kita menempuh onak  duri dunia,hati ini remuk dalam kesedihan. Air mata tertumpah jua! 

Maaf dong! Biasalah kalau mukadimah dia agok berbunga bunga. Hahahaha. Menulis apa yang terlintas di fikiran. Sesungguhnya aku bukan ahli sasterawan yang bermain kata tapi aku mencuba untuk berkata kata. 

Okay kisah nya di nagoya. Second day pun aku dah demam. Well,cuaca di sana yang aku tak tahan sejuknya. Demam tu normal k? Normal normal. Okay entry kali ni nak cerita sedikit tentang nagoya castle. Kisah dia tentang pahlawan pahlwan dedula la. Banyak benda yang menarik. Dan sesungguhnya nagoya castle ni luas. Ada taman,bangunan sini sana yang menceritakan kisahnya. Apa lagi? Meh kita baca entry ini ok. Mohon korang rasa best xD
Tekan gambar untuk tumbesaran~
 Ini lahh dikatakan Nagoya Castle! Serius cantik. Pemandangan di sekitar dia pun cantik. Yes seperti saya cakap kawasan ni sangat besar. Kalau korang tawaf tentu lembik kaki tangan. Tak pecaya? Cuba dulu baru tau kehebatan nya! :P

Korang pergi lah mana pun mesti jumpa bunga sakura. Yes really really beutiful. Hee. Sakura warna putih ye bukan pink. Pink tu pokok " palm" Act dulu ingat pink bila dapat tengok sendiri baru tau yang sebenarnya. Dont judge book by its cover. Eh? Kawasan sini pun boleh picnic bawah bunga sakura ~

Siapa faham baca lah. Tulisan jepun ni menarik hati saya untuk membaca T-T 

Okay dalam nagoya castle ni ada lift dan tangga. Gila la kalau nak " ragaih" tangga dia. Hahaha. Tingkat paling atas kita dapat tengok wilayah nagoya. Mungkin masa ni raja raja dan panglima memeharti kerajaan meraka dari atas sana. Yaa dari situ kita dapat tengok semua. Tingkat yang seterusnya menceritakan tentang.....? Jeng jeng...
Always find a reason to smile? Macam tu jugalah setiap inci bangunan yang dibina tu ada sebabnya. Dalam tingkat demi tingkat ia menceritakan tentang ekonomi mereka,senjata,pakaian dan banyak lagi. Sebagai contoh la kan,cara mereka menarik batu batu yang tersengam indah. Tidak diknafikan ia sangat berat. 


Sesungguh banyak yang menarik di Nagayo. Cubalah? Mungkin di Tokyo lagi best tapi setiap tempat mesti ada kisahnya. Setiap sudut pasti ada keistimewaan nya. Betul dak?Tepuk dada tanya selera. Hahaha.


Ni pemandangan sekitar castle lah. 

Pokok yang menghijau mendamaikan jiwa :P

Sekitar nagoya castle. Jom jalan jalan ke taman~


Tersusun rapi. Bersih. Kemas. Terbaik.

Hahaha. Menarik? Apa salahnya jika kita melawat negara orang? :P

Marilah dan terus tertawa,walau dunia tak seindah syurga :')

"Trust me,i never want to hurt you. Since the first day we've been together,all i want is to make you feel loved. I love you so much" Kata uncle kepada aunty. Sayonara~~~~

HAHAHA.

Andai aku dapat mengapainya kembali? Peluang kedua tak sama macam peluang pertama dan peluang ketiga tidak pernah wujud dalam hidup kita :')

Dah penat berjalan terjumpa pulak ice cream yang menjadi pujaan hati. Rasa dia green mint. Very very delicious. Bahulu ke tu? Hahaha. Seakan bahulu tapi bukan bahulu. Dalam dia ada dua pilihan antaranya kaya atau kacang merah. For you information,aku bedal ice cream tu dua kali. Bukan nak kata apa,memang sedap Y-Y


Yeayy. Kita dah sampai taman. Heee.

Sakuraaa.

Sapa nak tenangkan fikiran boleh datang ke taman ini :P

Nak picnic pun bolehhh. Nyaman plus plus :P


Kat jepun pun ada kelincir Angin? Haah ada kat kawasan taman. Sekitar ni banyak yang  tengah main main macam doreamon dok main dengan nobita,gaint tu. Lupa nama permainan tu. Ada jugak budak yang berpakaian baju sekolah lalu disekitar tu...
Rasanya sampai di sini dulu lah entry kali ni. Penat dah taip panjang panjang.  Next entry tunggu okay! Mungkin di oasis ke picnic ke shoping ke. Hahahahhaha! Salam sayang nagoya! :)

Lots of love ecahh,

8 comments

5 April 2014 at 17:24

cantiknya bunga sakura! teringin gila nak pegi osaka ni, banyak sgt kebudayaan jepun kat osaka! yg sebelah ice cream tu taiyaki eh? :D

6 April 2014 at 00:22

cantikkkkkkknyaaaaaa :D
senang tak nak cari makanan halal kat jepun?

6 April 2014 at 02:43

@Mazni Munawar Haah taiyaki :p Sedap. Hahaha.

6 April 2014 at 02:45

@Aisya 사구라 Hahaha. Susah juga. Nak makan jangan beli berasaskan daging. Ada juga makanan jepun yang halal. Kena pandai pilih. You choice is always yours. ewah!

6 April 2014 at 10:39

lawanyaaa ~~~suka kincir angin tu... ni buat ecah rasa nak pergi ke jepun. maybe 5 years lagi. >_<

7 April 2014 at 09:45

@Aisyah Az Hihihi,skrg musim sakura dah nak habis. dpt tahan dua minggu ja. hihih xD

15 April 2014 at 14:24

lawanya bunga sakuraaa

Anonymous
26 May 2014 at 19:11

Halal tak ice cream tu?

Post a Comment