Monday, 3 June 2013

Tutorial : Ubah sidebar ke kanan.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Kasih jangan kau pergi meninggalkan ku sendiri. Aku tak bisa ku tak sanggup bila kau pergi.Aku tak sanggup jauh darimu membuat diriku menyayangi mu.Cinta ku punya bukan sekadar kata, cinta aku abadi untukmu.

Alhamdulilah. Esok dah QTI. Qti tu latihan tipu tipu je macam ada jpj. Hihi.Getar nya hatiku wahaiiiiii.Senyumlah ukiran terindah!Wish me goodluck :')

Okes tadi dapat request dari Ain Al-Khwalani. Dia request macam mana nak ubah sidebar dari kiri ke kanan. Dan secara automatik nya post pun akan terubah. Nak tau caranya? Jemput baca dan buat langkah langkah ini yok XD Mihmihmih.

Langkahnya :

  • Buka blogger then pilih " template"
  • Search this word " #content-wrapper { "
  • Ni code sebenarnya kan untuk wrapper denim? Cuba tengok. NON EDIT.

#content-wrapper {
  width: 760px;
  margin: 0 auto;
  padding: 0 0 15px;
  text-align: $startSide;
  background-color: $mainBgColor;
  border: 1px solid $borderColor;
  border-top: 0;
}
#main-wrapper {
  margin-$startSide: 14px;
  width: 464px;
  float: $startSide;
  background-color: $mainBgColor;
  display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
#sidebar-wrapper {
  margin-$endSide: 14px;
  width: 240px;
  float: $endSide;
  background-color: $mainBgColor;
  display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}


  • Okk sama dak?Mungkin ada yang sama dah tak. Kalau tak tu mungkin awak dh edit.
  • So warna merah dan hijau awak tukar lah sama ada nak right or left.
  • Tapi pastikan warna merah atas dan bawah sama serta hijau. 
  • Act,kalau merah ---> left so atas bawah dia left juga
  • Then hijau ---> right so atas bawah dia right juga.
  • Done. Preview and comment!
Maaf saya failed untuk menerangkan T_T Hope anda semua fahammm yobbs:p
Lots of love ecahh,

1 comment

3 June 2013 at 15:14

Thankyou! Rajin akak buat tutor, hee :D

Post a Comment