Sunday, 3 February 2013

Tutorial Cara buat Clipping Mask

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Kalau tak silap lah kan adik Dafina request tutorial cara buat benda ni hari jumaat yang lalu. Maaflah adik akak sibuk sikit. Kekangan masa. Ni pun cepat cepat je siapkan kerja sekolah untuk buat tutorial ni untuk adik :D 

  • Buka photoshop dulu. Tak kisah lah photoshop cs berapa.
  • Download shape dulu kat devianart. Taip je "PSD SHAPE" *DOWNLOAD tau*
  • Cara install shape dalam ps awak semua boleh cari kat google. Tak sempat nak buat tutobies.


  • Korang create shape macam di atas tu. Ok warna tak kisa pun sebab nanti dalam tu nak letak background.
  • Korang boleh buka background yang mana mana korang minat ok. Jom baca lagi >.<


  • Korang drag yang background ke shpe tu. Tak faham tengok gambar bawah ok:P


  • Nanti dah drag semua nanti dia akan jadi macam ni. Memang shape bawah background tu. Its okey sebab kita akan clipping mask kan!:D


  • Then clipping mask kan atas "LAYER 1" Tauu!! Layer 1 *Beware*


  • Lepas tu layer layer lain tu di tarik dan diletak kan di bawah layer1. Nanti dia auto clipping mask kan. Tak faham? Tengok gambar di atas:p

  • Tadaaa! Siap dh kan? Senang kan? Jap korang shadow kan dulu:p stroke kan dulu kasi cun!!


  • Okay awak semua pilih lah yang mane mane yang awak nak. Jangan kasi crowded sudah k:p Bak kata cikgu Aisyhah "YOU CHOICE IS ALWAYS YOURS"


http://i.imgur.com/VS8sY0S.png

Ehemm ni lah hasilnya! Kalau nak amiklah. Seriusly Tak tau lah sesuai tak dengan header. Haha. Lupakan jelah. Korang boleh buat lagi dan lagi cantik. Boleh letak bunga ke rerama kan. Mana mana yang menarik:D LOL:p

LOTS OF LOVE ECAHH,

8 comments

3 February 2013 at 16:34

nice tuto :D hmmm ada link download PS full version tak ?

3 February 2013 at 16:40

Blog wan hazel ada ^^~

3 February 2013 at 16:42

lagi satu ilmu berguna nih..

3 February 2013 at 19:21

clipping mask ni best kalau kita nak fixkan background gmbr or pattern ikut bntuk yang kita nak :)

3 February 2013 at 21:26

Wah..pandai betul..Cntik woo.

4 February 2013 at 17:49

pandainya buat. hehe. saya takde photoshop. sobsss.

4 February 2013 at 20:33

salam..amik taw greebis tu :D dah lame cari

7 February 2013 at 18:12

Cantik , sebaik akak pernah tempah satu haritu.. ngee.. >_<

Post a Comment