Sunday, 27 January 2013

Tutorial : Footer

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Yey. Homework semakin terhakis. Yeh Terhakis then terhakis. Esok bertambah lagi. Ok stop merunggut kalau nak berjaya wahai cik Aisyhah #Takeanote. 

Tadi buka blog! Ya blog ni! Then cbox. Fuyohhhh. Banyak jugak yang request tutorial. Alhamdulilah. Ada masa Ecah buat nanti ok:D Hikhik. Aisyhah dah letak dah sebagai " Akan datang di sidebar". Ayat dah jadi pening lalat bila tak serius. Guwa kesah ke? :D

Tutorial ni sesuai dengan denim template. Dulu Simple template boleh je nak guna. Tapi Aisyhah dah tak ingat lah codding dia same ke tak or kena delete mane mane codding kan. Lupa #nyayok. 

  • CTRL+F /* Footer
  • Jumpa tak? 
  • Letak code yang di bawah ni di bawah /* Footer
#footer {
width:980px;
height:300px;
background-image:url(LINK FOOTER ANDA);
background-position: bottom center;
clear:both;
margin:0 auto;
padding-top:0px;
line-height: 1.6em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:-1px;
text-align: center;
border-top: 0 dashed #bbbbbb;
}
  • Warna oren dan purple tu korang tukar ikut saiz image footer tu ok?:D
  • Warna merah tukar dgn image korang. Tak tahu macam mane ye? Nanti scrool ada freeebies sekali:D
  • Dah siap? Preview dulu then save

Freebies FOOTER

Hanya 980X300 sahaja
http://i.imgur.com/C2s22rd.png 

http://i.imgur.com/t3jYw1e.png

http://i.imgur.com/akdVau1.png

*Yang ni yang kosong* anda boleh edit sendiri
http://i.imgur.com/Cnuvy7w.png
  • Ok done kan? Senang kan. Selamat mencuba semua ^^
  • Ada problem boleh comment ataupun tanya di fanpage. Kalau lambat balas mohon maaf sebab esok dah sekolah! Hari minggu je aktif. Hikhik:D Doakan semoga saya berjaya:D
  • Berminat? Nak Tempah? Hanya untuk denim dan simple template sahaja. HARGA murah hanya RM3!! Bayaran melalui topup:D Template lain boleh dirunding. In Shaa Allah.
LOTS OF LOVE ECAHH,

6 comments

27 January 2013 at 15:41

Nice tuto :)

27 January 2013 at 17:18

amik satu tau :)

tuto yg bagus . boleh cube nie :)

29 January 2013 at 18:37

nice tutorial...thanks for sharing..

2 February 2013 at 15:08

wow .. buat tuto sekarang yeahh.. :)

5 January 2014 at 14:57

amik 1.. thx!

Post a Comment