Thursday, 23 August 2012

Tutorial : sidebar image

Hey guys.

Malam ni aku nak buat tutorial sidebar image macam dalam blog aku ni. Haha haha. Ini request dari adik lesa omey tu. Maaf lah banyak adik request akak tak sempat buat. Malam ney akak buat demi adik dan orang luar yang masih tak tau tu :')

Firstly ampa bukak photoshop. Aku guna photoshop cs5. Kalau guna photoshop lain pun boleh tapi jangan tanya kalau tak same. Aku tak reti *jujur* hahahha. Lets start!

Okay ampa buka photoshop dah? Okay ampa buat lah berapa yang sesuai dengan blog ampa. Aku guna dekat blog aku dalam kira kira 200x77 (pixels). Then ampa letak lah background yang mana ampa suka yang macam dekat bawah ni :'>


Next dah letak dalam tu jangan lah sama sama padan. Bagi ada ruang sikit sebab nanti nak stroke kan. Biar kita stoke bagi nampak line dia. Ada faham? hihih :] Gambar bawah ni tunjuk dekat mana stroke tu dan kalau boleh letak lah shadow sekali. Huhu. kalau nak letak yang lain pun boleh. Cari yang mana sesuai dan yang mana ampa suka. Jangan terlalu crowded sudah~


Dah stroke dan segala bagai tu korang boleh tulis atas dia. Tulis je lah yang mana korang sukaa. Tepuk dada tanya selera. Hihihi ^_^


Okay dah siap kan? hehe. apa lagi simpan lah. Simpan dalam png tauuu~ Okayyy done :'> hope ampa suka lah ye.



Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Amboi capital A aku panjang ah~! Hmm dah siap kan cara nak buat? senang je kan? hihihi. Cara nak letak? Ampa try cari dekat incik google pasti ada. Aku nak ajar pun aku main main je letak. HIHHI. okayy done. Byee. Maaf kalau salah. Saya manusia yang selalu buat silap :'>

Lots of love ecahh,

1 comment

24 August 2012 at 13:01

Hahaha syukran kak ecah sayang

Post a Comment